Om Pyramidbageriet

Från den bördiga lilla byn Al Batanun i Egypten kommer grunden till brödet vi bakar. När den unge bagaren Emad Bayoumy lämnade sitt hemland för kärleken gjorde han det nämligen med en bit av sin mors surdeg i bagaget. I den nedlagda gamla butiken i Hulån utanför Dala-Järna kombinerade han sitt egyptiska ursprung med svenska knäckebrödstraditioner. 

Resultatet? Äkta svensk brödkultur från Egypten.

När vi berättar att vi kommer från Pyramidbageriet i Hulån, Dala-Järna, kan det hända att folk vill att vi tar det igen. Så vi tar det en gång till. Pyramidbageriet från Dala-Järna. Vi kan med bara den lilla biten information konstatera att det inte är något mellanmjölksbageri vi har att göra med. Vi har en spännande historia. En historia om kulturer som möts och skapat något nytt. Något bättre! Svensk brödkultur från Egypten.

I grunden finns surdegskulturen som vi tagit med oss från Egypten. På riktigt alltså. I en liten burk, i en resväska tillhörande en man som lämnade sitt hemland för kärleken, smugglades en del av bagarsläkten Bayoumys urgamla surdeg från Batanun till Dala-Järna.

När den egyptiska släktsurdegen mötte den svenska knäckebrödstraditionen uppstod ljuv musik. Och ett ovanligt välsmakande knäckebröd. Vårt knäckebröd smakar både mer och bättre än andra knäckebröd. Ja, det är till och med prisat för sin goda smak.

Nära sammanflätat med vår historia och som en röd tråd i vårt hantverk finns vetskapen att två goda ting kan bli ännu bättre tillsammans. Precis som flingsalt på julkolan, somalier på skridskor och texmex på var mans middagsbord vill vi få smaker, kulturer och människor att mötas och bli bättre tillsammans än var för sig.

Grundades 1991

Idag ägs det av den ena grundaren Emad Bayoumy. Han kommer från en bagarsläkt i Egypten och är också utbildad murare. Varje år gräddas över 600 ton knäckebröd. Recepten har vi hämtat från Dalarnas och Egyptens gamla bondekulturer och är bakat på svenska råvaror. Vi gräddar fortfarande ­brödet i den vedeldade ugnen som murades 1992. Pyramidbageriet har mottagit ett flertal priser för sitt bröd. Bland annat tilldelades Pyramidbageriet priset Årets Uppstickare 2007 – ett vandringspris som utses av en jury bestående av jordbruksministern, Vd:n för Li och Vd:n för LRF.

Vår älskade surdeg

Surdegen är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Utöver surdegens vedertagna jäsningsförmåga finns påvisbara effekter som sänkt GI-värde, förbättrat näringsupptag, probiotisk funktion och längre hållbarhet.

Surdegar har oftast långa jästider på 3–48 timmar. Under den långa jäsningen, som ofta sker i sval temperatur, utvecklas det många smakämnen som ger brödet en tydlig surdegskaraktär.

För att förvara en surdeg under lång tid slår man ut större delen av innehållet och sedan en gång i veckan underhållsmatar med samma proportioner mjöl och vatten som vid sättningen. Så det är alltid någon som ser om vår surdeg under sommarsemestern, så den fortsätter att frodas till en ny säsong. Även fast grunden till vår surdeg kommer från Egypten och Emads mamma så matar vi alltid surdegarna med svenska råvaror.

Handplockade brödkakor

Varje kaka kontrolleras före paketeringen. Ett paket knäckebröd från Pyramidbageriet står för god smak och hög kvalitet.
Allt om Mat, 2010
Allt om Mat testade och betygsatte Spelt-dinkelbröd som fick 4 poäng av 5 i testet. De betygsatte även Batanunknäcke Solrosfrön och surdeg som fick 5 poäng av 5 möjliga!
Årets manliga stjärnskott, 2009
Emad Bayoumy, ägare av Pyramidbageriet, utsågs till årets manliga stjärnskott i region Mälardalen/Dalarna.

Motivering: Emad Bayoumy har genom ny design och kvalitet förädlat en traditionell produkt. Med god lönsamhet, tydligt ledarskap och samhällsengagemang har han utvecklat sitt företag till att vara en nydanare som medverkar till att påverka utvecklingen inom sin bransch.
Årets Uppstickare 2007
2007 tilldelades Pyramidbageriet priset Årets Uppstickare. Priset är ett vandringspris och vinnaren utses av en jury bestående av jordbruksministern, Vd:n för Li och Vd:n för LRF. För att bli nominerad måste företaget uppfylla Gasellkriteriet från Deloitte samt fyra tilläggskriterier: det ska innovativt, hälsosamt, högförädlat och innehålla svenska råvaror.
Allt om Mat, 2005
Test av runt knäckebröd, Spisbrödet fick 5 poäng av 5 möjliga!
Gastronomiska Akademien, 2000
Diplom, tilldelats Karin & Emad Bayomy för Spisbrödet, ett lyckat möte mellan Svenska och Egyptiska traditioner.
M. Sandahl Fonndation, 1997
”Pour le Méite Gastronomique” tilldelas härmed Pyramidbageriet AB Dala-Järna, Emad Bayomy & Karin Bertils: För att de har lyckats förena mångårig Svensk och Egyptisk baktradition i en utsökt krispig symbios!
Föregående
Nästa

Känsla för deg

Våra bagare vet hur en deg ska blandas, hur den ska kännas, se ut och smaka för att resultatet ska bli riktigt bra. Varje detalj i tillverkningsprocessen har Pyramidbageriets grundare Emad Bayoumy konstruerat och låtit bygga själv. Är man bagare och murare så är man.

Miljömedvetet hantverk

Pyramidbageriet är ett miljömedvetet och småskaligt företag som ständigt växer. Produktionen är ett genuint hantverk, men utvecklingen går framåt och idag har vi maskiner som avlastar våra anställda från vissa enformiga och tunga moment.

Vart tar hålet vägen?

Vår bagare är den som sköter Emads kavlingsmaskin. Den strör mjöl över och under degen, den kavlar, naggar, borstar och stansar ut brödkakor. Det lilla hålet i mitten sugs bort och hamnar åter i degen, liksom kanterna.