Om Pyramidbageriet
Från den bördiga lilla byn Al Batanun i Egypten kommer grunden till brödet vi bakar. När den unge bagaren Emad Bayoumy lämnade sitt hemland för kärleken gjorde han det nämligen med en bit av sin mors surdeg i bagaget. I den nedlagda gamla butiken i Hulån utanför Dala-Järna kombinerade han sitt egyptiska ursprung med svenska knäckebrödstraditioner.
Resultatet? Äkta svensk brödkultur från Egypten.
När vi berättar att vi kommer från Pyramidbageriet i Hulån, Dala-Järna, kan det hända att folk vill att vi tar det igen. Så vi tar det en gång till. Pyramidbageriet från Dala-Järna. Vi kan med bara den lilla biten information konstatera att det inte är något mellanmjölksbageri vi har att göra med. Vi har en spännande historia. En historia om kulturer som möts och skapat något nytt. Något bättre! Svensk brödkultur från Egypten.
I grunden finns surdegskulturen som vi tagit med oss från Egypten. På riktigt alltså. I en liten burk, i en resväska tillhörande en man som lämnade sitt hemland för kärleken, smugglades en del av bagarsläkten Bayoumys urgamla surdeg från Batanun till Dala-Järna.
När den egyptiska släktsurdegen mötte den svenska knäckebrödstraditionen uppstod ljuv musik. Och ett ovanligt välsmakande knäckebröd. Vårt knäckebröd smakar både mer och bättre än andra knäckebröd. Ja, det är till och med prisat för sin goda smak.
Nära sammanflätat med vår historia och som en röd tråd i vårt hantverk finns vetskapen att två goda ting kan bli ännu bättre tillsammans. Precis som flingsalt på julkolan, somalier på skridskor och texmex på var mans middagsbord vill vi få smaker, kulturer och människor att mötas och bli bättre tillsammans än var för sig.
Grundades 1991
Vår älskade surdeg
Surdegar har oftast långa jästider på 3–48 timmar. Under den långa jäsningen, som ofta sker i sval temperatur, utvecklas det många smakämnen som ger brödet en tydlig surdegskaraktär.
För att förvara en surdeg under lång tid slår man ut större delen av innehållet och sedan en gång i veckan underhållsmatar med samma proportioner mjöl och vatten som vid sättningen. Så det är alltid någon som ser om vår surdeg under sommarsemestern, så den fortsätter att frodas till en ny säsong. Även fast grunden till vår surdeg kommer från Egypten och Emads mamma så matar vi alltid surdegarna med svenska råvaror.
Handplockade brödkakor
Motivering: Emad Bayoumy har genom ny design och kvalitet förädlat en traditionell produkt. Med god lönsamhet, tydligt ledarskap och samhällsengagemang har han utvecklat sitt företag till att vara en nydanare som medverkar till att påverka utvecklingen inom sin bransch.